Labirint

vineri, 11 decembrie 2009

Chipul din oglindă

Când simţi c-ai reuşit, în sfârşit, să-ţi găseşti un rost şi c-ai prins un capăt de sfoară de care să te ţii, ajungi în situaţii limită să trebuiască să alegi între a rămâne pe creasta valului, expunându-te riscului, sau a deveni mai prudent, luând în considerare sănătatea, familia, prietenii..

Ce ne reprezintă cel mai bine: realizările noastre sau o viaţă liniştită ?

Evident, în funcţie de conformaţia sufletească a fiecăruia, răspunsul e diferit. Analizând puţin, am ajuns la concluzia că sunt trei motoare sub capota spiritului uman: plăcerea/confortul, puterea şi gloria.

Sigur că niciuna nu le exclude total pe celelalte şi ideală e o împletire a celor trei ingrediente, pentru o deplină savoare armonioasă a unei vieţi, dar în majoritatea cazurilor, unul din factori capătă preponderenţă, mai ales în situaţii limită.

Un general care doarme cu soldaţii săi în campanie urmăreşte gloria victoriei. La fel un artist adevărat, pentru care să se exprime e mai important decât să vândă. Stalin, Ceuşescu, Hitler sunt exemplele extreme de sete de putere. Sigur că, aparent, un mogul îşi permite tot confortul pe care şi l-ar putea dori un om..Întrebarea este dacă îl savurează cu adevărat, dacă tot ce-a făcut a făcut ca să ajungă să savureze clipele la bordul iahtului său ancorat lâng-o insulă paradisiacă, sau, mai degrabă, pentru puterea pe care o deţine ! Câţi dintre asemenea oameni vor zice, la un moment dat: „Am destul..ce-mi mai trebuie ? Faceţi ce vreţi voi !” ?

Aud de bloggeri epuizaţi pe tastatură, aud de sportivi accidentaţi, de burghezi care se sinucid pentru că nu pot înfrunta ruşinea de a trăi ca un om obişnuit, aud de drame oribile izvorâte din dragoste..

Cine suntem, de fapt, în interiorul nostru ? Alegem singuri şi în cunoştinţă de cauză ce fel de om vrem să fim, sau ne trezim purtând bătălii care nu sunt cu adevărat ale noastre ?

1 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]



<< Pagina de pornire